Piyasada bayram krizi! Uçak ve otobüse biletleri tükendi; oteller, pansiyonlar doldu

Posted by

Bayrama sayılı günler kala, her kesimde telaş var. Bir taraftan kurban kesme hazırlığı, diğer yandan memleket ya da tatile gidecek olanların yolculuk telaşı, bayramı tatil olarak değerlendirmek isteyenlerin telaşı…

Bir tarafta ”kriz var” diyenler, diğer taraftan talep sebebiyle katlanan fiyatlar söz konusu.

Kurban Bayramı, bir anlamda başlangıç noktası oldu. Okullar kapandı, hem liselere hem üniversiteye giriş için sınavlar tamamlandı. Buna Kurban Bayramı da eklenince milyonlarca insanın yollara düşeceği ”birleşme” gerçekleşti.

Bu sebeple günler öncesinden otobüs biletleri tükendi, 12 bin yeni ek sefer konuldu. Ek sefere rağmen birçok kente otobüs bileti araması yapıldığında “Son 3 bilet” ya da “Bilet tükendi” gibi uyarılarla karşılaşılıyor. Uçak biletinde de birçok kente bayrama kadar bilet yok. Cumartesinden itibaren yer bulunsa da “Son biletler” uyarısı yapılıyor.

Yüksek fiyatlardan şikayet edilse, 4 kişilik bir ailenin 1 haftalık tatili en ucuz pansiyonda bile 15 bin lirayı bulsa dahi, odaların yüzde 95’i dolmuş durumda. Çadır kentler, bungalov ve tinyhouse tabir edilen yerler ile AirBNB sistemiyle faaliyet gösteren işletmelerde de yoğunluk gözleniyor.

YUNAN ADALARI BİLE DOLDU

Bodrum, Marmaris, Antalya gibi sahil kesimlerinde otellerde yer bulamayanlar ise hemen hemen bütün kentlerde bulunan ev kiralama yöntemine başvurdu. 2 ya da 3 katlık villalarda 1 aylık fiyatlar 345 bin liradan başlayıp 500 bin liraya kadar çıkıyor. Küçük ev ya da bungalovlarda ise 1 aylık fiyat 170 bin lira ile 250 bin lira arasında değişiyor. Burada ise herhangi bir yiyecek ikramı söz konusu değil, sadece konaklama alınabiliyor.

Türkiye’de fiyatlar o kadar hızlı arttı ki, ortalama bir restoranda bir porsiyon etin fiyatı 120 doları geçti. Bu miktar dolar-avro kazanan turistlere bile yüksek geliyor. Bu nedenle yerli turistin daha ucuz bulduğu Yunan adaları ve Mısır’a yöneldiği belirtiliyor. Öyle ki kapıda vize uygulaması sunan Yunanistan’ın Meis, Sakız gibi adalarına gitmek isteyenler rezervasyon sırasında “Kapıda Vize kontenjanımız dolmuştur” ibareleriyle karşılaşmaya başladı.

EN UCUZ KURBAN 15 BİN TL

Geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvanın fiyatı 7 bin ila 12 bin lira arasında alıcı buluyordu. Bu yıl ise küçükbaş kurbanlık fiyatları 12 bin ila 18 bin lira arasında değişirken, kurbanlık sığırın fiyatında 80 bin lira ile 160 bin lira arasında değişen fiyatlar talep ediliyor. Bağış yapmak isteyenler ise 3.500 lira civarında bir bedel ödemek durumunda.

ARAÇ KİRASI 1.300 TL

Kiralama şirketleri araçlarının çoğunu rezerve etmiş durumda. Kalanların günlük fiyatları ise 1.300 TL’den başlıyor. 10 günlüğüne araç kiralamak isteyen ailenin ödeyeceği para, benzin hariç 13 bin lirayı buluyor.

GİDİŞ – GELİŞ SERVET

Tatil başladı diye ailece memlekete gitmek isterseniz, Çanakkale’ye otobüs bileti 500-700 lira, Tekirdağ 229-305, Van’a 2000, Gaziantep 1000-1700, Antalya 750-1250 lira. 4 kişilik bir aile, Van’a gitmek isterse sadece gidiş-dönüş 16 bin lira. Uçak isterse cumartesiye kadar yer yok. Son birkaç biletin ücreti 3350 lira. 4 kişilik aile gidiş dönüş uçak bileti 30 bin TL’yi buluyor. İzmir ise 2000 lira ile 5000 lira arasında değişiyor ama cumartesi gününe kadar yer yok.

OTELLER YÜZDE 95 DOLU

Bayramda 2,5 milyon kişi tatile çıkacak. Antalya, Kemer, Alanya, Side, Bodrum, ilk 5 tercih. Tatil yörelerinde oda kahvaltı fiyatları küçük pansiyonlarda bile 1000 liradan başlıyor. Denize sıfır oteller tercih edildiğinde bir haftalık tatil en az 25 bin lira. Lüks otellerde 1 milyon lirayı buluyor. Rezervasyonlar geçen yıla göre yüzde 59 arttı. Doluluklar ise yüzde 100’e ulaştı.

MAAŞIN YÜZDE 66,4’Ü KİRA ULAŞIM İLE GIDAYA GİDİYOR

Türkiye genelinde geçen yıl hane halklarının harcamalarının en büyük kısmını yüzde 23,9 ile konut ve kira oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin “hane halkı tüketim harcaması” istatistiklerini yayımladı. Buna göre; konut ve kirayı yüzde 21,9 ile ulaştırma izledi. Onu yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecek tüketimi izledi. Toplam harcamalarda en düşük payı yüzde 0,8 ile sigorta ve finansal hizmetler, yüzde 1 ile eğitim, yüzde 1,9 ile eğlence, spor ve kültürel etkinlikler aldı. Aylık ortalama tüketim harcaması ise hane halkı başına 24 bin 383 lira, eş değer fert başına 12 bin 521 lira olarak tahmin edildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir