Burdur Gölü’nde su seviyesi azalıyor: ‘Kış kuraklığı yaşıyoruz’
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Uyarı: Sulak Alanlardaki Kuraklık Artıyor!
Burdur Gölü’nde gazetecilere açıklama yapan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, sulak alanlardaki kuraklığa ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
‘SU SEVİYESİNDE ÇOK BÜYÜK KAYIPLAR VAR’
Prof. Dr. İskender Gülle, kış aylarında beklenen yağışların görülmediğine dikkat çekerek, “Adeta yazdan kalma bir gün, ilkbahar havası yaşıyoruz. Bu durum belki bazılarımızın hoşuna gidebilir ancak çevre ve doğa için endişe verici. Son yıllardaki yağış eksiklikleri özellikle sulak alanlar başta olmak üzere çevreyi olumsuz etkiliyor. Göller Bölgesi’nde, Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü ve Burdur Gölü gibi sulak alanlarda su seviyelerinde ciddi düşüşler söz konusu” dedi.
‘DOĞADA BİR ŞEYLER YOLUNDA GİTMİYOR’
Prof. Dr. Gülle, özellikle Burdur Gölü’ne odaklanarak, “Son 50 yılda görülen 20 metreden fazla su seviyesi kaybı ve hacminin yarıya inmiş olması ciddi bir alarm durumu. Akarsuların ve göllerin kuruması, su seviyelerinin hızla düşmesi doğada ciddi sorunların olduğunu gösteriyor. Doğanın dengesi giderek bozuluyor” ifadelerini kullandı.
Su kaynaklarındaki azalmanın insan etkisine de değinen Prof. Dr. Gülle, “Bölgede uzun yıllardır fazla baraj ve göletler inşa edildi. Gereğinden fazla su çekilmesi, yer altı sularının aşırı kullanımı doğanın dengesini olumsuz etkiledi. Yağış rejimindeki değişimlerin son yıllarda çok belirgin hale gelmesi, kış mevsimindeki kuraklığın artmasına sebep oldu” şeklinde konuştu.
BURDUR GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Mayıs 1974’te 857,44 metre ile en yüksek seviyesine ulaşan Burdur Gölü, Aralık 2024’te yapılan ölçümlerde 836,65 metreye geriledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre ise, 2023 yılında Burdur’a metrekareye 556,1 kilogram yağış düşerken, bu rakam 2024 yılında 427,50 kilogram olarak ölçüldü.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)